Rimskodobne preobrazbe prapovijesnih gradina u Istri

UVOD

Prapovijesne gradine odlikuju se položajem na uzvisinama s odličnim strateškim i obrambenim osobinama. U Istri se nalazi impresivan broj ovog tipa naselja koja predstavljaju zanimljiv znanstveni i važan kulturni fenomen. Većina gradina uspostavljena je tijekom brončanog doba, a zbog povećanja populacije i društvene stratifikacije jednostavnih naselja pretvorena su u pred i protourbana središta. Dok etnički identitet brončanodobnog stanovništva nije poznat, etnički jedinstvena populacija Histra naselila je gradine tijekom željeznog doba.

Nakon rimskog osvajanja Istre, napuštena je većina gradina; neke su ostale u upotrebi, ali pod različitim okolnostima i uvjetima koji su doveli do bitnih promjena. Unatoč velikom broju tih nalazišta (240 potvrđenih, 200 vjerojatnih) tek ih je nekoliko sustavno istraženo. Prethodna su istraživanja bila ograničena na tumačenja u okviru nalazišta (intra site interpretation) i ciljane terenske preglede. Glavni ciljevi projekta jesu prepoznati antropogene promjene krajolika u vrijeme preobrazbe funkcije lokaliteta te dobiti nove spoznaje o prostornoj organizaciji naselja i čovjekovom odnosu prema okolini.

Koristeći interdisciplinarni pristup – proučavanje krajolika, geoarheologiju, topografiju, GIS i arheologiju – oblikovat će se nova holistička interpretacija dinamike krajolika u prošlosti. Istraživanje će ispuniti prazninu u našem razumijevanju interakcije čovjeka i krajolika, te ljudske preobrazbe okoliša, s naglaskom na kraj prapovijesti i rimsko doba. Studija slučaja o čovjekovom utjecaju na krajolik provodit će se u porečkoj mikroregiji te će se razmotriti u širem regionalnom kontekstu.

Najnovije vijesti

Stu. 2, 2016

Rimska vila pokraj Vrsara: neotkriveni arheološki biser

Nedaleko od Vrsara pronađena rimska vila koja datira između drugog i prvog stoljeća prije Krista.

Pročitaj više

Lis. 19, 2016

O kontinuitetu naseljenosti ovog dijela Istre između prapovijesti i antike

Nova kampanja istraživanja na Monte Riccu kraj Vrsara.

Pročitaj više

Lip. 19, 2015

Rekonstrukcija slijeda naseljavanja na Monte Riccu

Prije nekoliko dana započela je druga sezona arheoloških istraživanja na lokalitetu Monte Ricco kraj Vrsara.

Pročitaj više